Wie zit waar?

Tijdens het plannen van een huwelijksceremonie, wordt de vraag wel eens gesteld wie waar zit in de kerk. Hou je enkel plaatsen vrij voor de suite of voorzie je ook een plekje voor de rest van de familie zoals tantes en grootouders?

wie zit waar in de kerk

Vroeger en nu

Volgens de aloude etiquetteregels zitten tijdens de huwelijksceremonie de dames in de kerk links en de heren rechts. Gelukkig zijn de regels vandaag versoepeld en wordt deze regel nog zeer weinig toegepast. Koppels zitten meestal naast elkaar in de kerk.

De enige etiquetteregel die tijdens een ceremonie bijna altijd wordt gevolgd, is de zitplaats van het bruidspaar. Zo zal de bruid links zitten en de bruidegom rechts.

Waar zit de familie in de kerk?

De families zitten op de eerste rijen achter, respectievelijk, de bruid en de bruidegom eveneens in een welbepaalde volgorde. Het is onder andere de taak van de ceremoniemeester dit in goede banen te leiden.

De belangrijkste personen zitten op de eerste stoelen in de rij. Te beginnen met de moeder, de vader, de zussen en broers en nadien grootouders en andere familieleden. Men vult rij per rij volgens dit principe. Dichte familie zal meestal automatisch op de eerste paar rijen zitten, vrienden en kennissen zullen wat verder gaan zitten.

Tip: vermijd lege rijen in de kerk

Om te vermijden dat de eerste 10 rijen achter de familie leeg blijven, plaatsen jullie best kaartjes met "vrijhouden voor familie" op de stoelen. Zo weten mensen precies vanaf welke rij ze mogen gaan zitten en vermijd je lege rijen tijdens de ceremonie.