Speeches

Speeches zijn een belangrijk onderdeel van een huwelijksdag. Sommigen vrezen de speeches, anderen kijken er net naar uit. Je kleine zus die openbaar maakt wat altijd geheim was gebleven. Je vader die een traantje wegpinkt bij de herinneringen die hij bovenhaalt. Je beste vriendin die foto's toont waarvan je het bestaan niet meer afwist. Het zijn zeer emotionele momenten die vaak een hele zaal kunnen raken.

Wie speecht?

Wie speecht heb je zelf in de hand. Op de meeste huwelijken speechen de vaders van de bruid en de bruidegom, de broers en zussen en de beste vrienden / vriendinnen. Soms zijn er verschillende vriendengroepen die een speech geven, soms ook vrienden van een vereniging.

Hou steeds in het achterhoofd dat speeches de planning van de avond in de war kunnen brengen. De meeste mensen onderschatten de duur van hun eigen speech. Ook onvoorziene omstandigheden kunnen roet in het eten gooien: de projector doet het niet, het scherm van de computer past zich niet aan aan de projector, de vader is zijn speech verloren. Voor zowel de ceremoniemeester als de kok in de keuken is dit een hele uitdaging.

Neem zelf de organisatie van de speeches in handen (of vraag dit aan je ceremoniemeester). Zorg ervoor dat je van alle speeches op de hoogte bent, zodat je dit enigszins kan controleren. Je hoeft uiteraard de inhoud niet te kennen maar geef je niemand richtlijnen, dan krijg je gemakkelijk meer dan anderhalf uur speeches. Dit kan zorgen voor vertraging aan tafel en jullie gasten voor het dansfeest urenlang laten wachten.

Vraag ook aan iedereen die speecht dit niet langer dan 10 minuten te doen. Maak zelf maar eens de optelsom: vader van de bruid, vader van de bruidegom. Zussen van de bruid, broers van de bruidegom. Vriendinnen van de bruid, vrienden van de bruidegom. Als iedereen zich aan die 10 minuten houdt, heb je al één volledig uur speeches. En geloof mij, de speeches duren meestal meer dan 10 minuten.

Wie speecht wanneer?

Klassiek gezien speecht eerst de vader van de bruid. Nadien komt de vader van de bruidegom. Volgende in de lijn zijn de broers en zussen van de bruid en nadien de bruidegom. Vervolgens is het de beurt aan de getuigen van de bruid en nadien de getuigen van de bruidegom. Er wordt afgesloten met de vriendinnen van de bruid en de vrienden van de bruidegom. Vaak behoren de getuigen tot de vriendengroep van het bruidspaar, waardoor de getuigen en de vrienden samen een speech geven.

Heb je nog andere familieleden die willen speechen, dan plaats je die tussen de broers en zussen en de getuigen.

De vaders speechen best net voor het voorgerecht. De broers en zussen speechen net voor het hoofdgerecht en de getuigen net voor het nagerecht. Tot slot speechen de vriendinnen en vrienden na het nagerecht, zodat ook de gasten van het dansfeest kunnen meevolgen.

Extra tips

Zorg ervoor dat iemand verantwoordelijk is voor de speeches. Dit kan de ceremoniemeester zijn, maar als jullie geen ceremoniemeester hebben, vraag je dit best aan een goede vriend(in).

Die persoon zorgt ervoor dat alle technische zaken getest worden vooraleer de mensen aan tafel gaan. Hij of zij test de projector, de computer, de micro's en bekijkt met elke speecher de details ervan. Iemand kiezen die goed overweg kan met computers en technologie is dus een goed idee. Het is ook gemakkelijk als die persoon de spreekbuis is voor de mensen in de keuken. Hij spreekt vooraf af met de kok en geeft aan wanneer de speeches bijna gedaan zijn. Zo komt het vlees perfect gegaard aan op de tafel.

Ondanks de goede voorbereiding, is het geen uitzondering dat één of meerdere speeches verkeerd lopen door een technisch probleem of  veel langer duren dan voorzien. Ga er vanuit dat er altijd wel iets foutloopt, maar maak je er nooit druk in.

Geniet, wat er ook gebeurt.