Getuigen

Getuigen zijn na het bruidspaar en hun ouders de belangrijkste mensen van het huwelijk. Ze zijn getuige van de mooiste dag van jullie leven en zullen zelf ook een heel leuke herinnering hebben aan de grote dag. Hun rol is dan ook niet min!

 

Wie kiezen als getuige?

Kies je getuigen zorgvuldig uit, en neem de beslissing niet te snel. Hij of zij heeft de belangrijke taak getuige te zijn van jullie liefde op de dag zelf en tijdens jullie verdere leven als man en vrouw, maar ook om er te zijn in tijden van nood. 

Kies dus iemand die een grote rol speelt of heeft gespeeld in je leven. Iemand die je door en door kent en bij wie je altijd terecht kan voor raad, plezier en een hart onder de riem. 

Hoeveel getuigen op je huwelijk?

Je kan, zoals vele koppels doen, verschillende getuigen optrommelen. Zo kan je voor je wettelijk huwelijk kiezen voor broers, zussen of andere familieleden en voor de ceremonie voor je beste vriend of vriendin.

Voor het wettelijk huwelijk mag je in België maximum 4 getuigen vragen. Voor een kerkelijk huwelijk mag je er maximaal 2 kiezen. 

Kies je voor een alternatieve ceremonie, dan is het aantal getuigen meestal niet beperkt.

De rol van de getuigen

Op de dag van het huwelijk is de rol van de getuigen vrij beperkt. Ze zijn getuige van jullie engagement en ondertekenen mee het register.

Belangrijker is de boodschap achter de rol. Deze mensen betekenen het meest in jullie leven, en om dat duidelijk te maken krijgen ze een ereplekje tijdens jullie viering.